dinsdag, februari 20, 2024

Facebook-Button

  • 1st Motorsport Porsche
  • 1st Motorsport Porsche
  • 1st Motorsport Porsche
  • 1st Motorsport Porsche
  • 1st Motorsport Porsche

Review : Menzo 24 Hours of Zolder 2010

Eindelijk First Motorsport !!!

Reeds vier seizoenen is het Limburgse First Motorsport aan het jagen op de overwinning tijdens de 24 Hours of Zolder.

Reeds in 2007 stak First de kop aan het venster met de Porsche 997 GT3 Supercup en reed 22 uren aan de leiding. Tot, op minder dan één uur van de finish, de versnellingsbak stuk ging en teambaas Jo Jamers de handdoek moest werpen. Een jaar later deed First opnieuw een gooi naar de overwinning en strandde met dezelfde bolide op de tweede plaats algemeen met een overwinning in Divisie 3 als troostprijs. In 2009 moest het dan gebeuren met de uiterst betrouwbare Porsche 997 Cup S die een seizoen eerder de 24 Uren achter zijn naam zette in het team van NGT Racing. First pakte wel de overwinning in GT3, maar eindigde opnieuw tweede en moest de overwinning uit handen geven aan de quasi onklopbare Porsche 996 RSR van ProSpeed.

2010 24H zolder picture 1

“De 24 Uren van Zolder is voor mij blijkbaar niet weggelegd. Het is nochtans de enige race die ik nog niet aan mijn palmares heb kunnen toevoegen. Maar met Kumpen, Longin, Haane en Beliën binnen de rangen doe ik opnieuw een gooi naar de overwinning”, had Jo Jamers ons toevertrouwd voor de start.

En met een zeer goed rijderskwartet, gekoppeld aan Jamers die gekend staat om zijn steeds uitmuntende strategie, kwam de Porsche GT3 Cup S terug bijzonder goed uit de verf. Tijdens de kwalificatie kwam First uit op de derde startplaats na de Mosler van Topcats Racing en de ProSpeed-Porsche GT3 R, gerund door NGT Racing.

2010 24H zolder picture 2

Anthony Kumpen behaalde zijn vijfde overwinning in de 24 Uren van Zolder en wordt dus de enige recordhouder. Kumpen is nu de onbetwistbare koning van Limburg. Bert Longin is aan zijn vierde zege toe in deze Zolderse etmaalrace.
Deze zege is er eentje om in te kaderen”, aldus Bert Longin. “Dit is de verdienste van het ganse team waarmee ik vorig seizoen nog de titel pakte in de Belgian GT. Zowel de piloten Anthony Kumpen, Henk Haane, Frank Beliën als ikzelf gaven het beste van onszelf en het ganse team draaide als een Zwitserse klok. Ik ben dan ook supertevreden voor Jo Jamers die al ettelijke jaren de overwinning aan zijn neus zag voorbij gaan. Vorig seizoen legden we hier via de overwinning in GT3 de basis voor de titel”.

Voor Jo Jamers gaat een droom in vervulling.
We zijn er verschillende malen heel kort bij geweest en nu is het gelukt. We hebben niets aan het toeval overgelaten en de Porsche blaakte voor de start van gezondheid. Deze beker ontbrak in mijn trofeekast en ik ben er terecht heel fier op. De piloten deden een prima job, de wagen gaf geen krimp en ook de ganse entourage liep gesmeerd. Gewoon een droomweekend. Ik ben blij dat ik kon meewerken om Anthony zijn record te helpen realiseren terwijl Bert in de buurt blijft van zijn kompaan. Ook de eerste overwinning voor Henk Haane die samen met First reeds verschillende jaren actief is in de 24 Uren van Zolder. En last but nog least Frank Beliën die als zoon van de stichter van Circuit Zolder deze race op zijn palmares mag schrijven. Frank zette tijdens de eerste training na enkele ronden reeds 1’37” op de tabellen. Ik ben een gelukkig man”.

2010 24H zolder picture 3


De strategie was eenvoudig. We hebben ons niet laten opjagen door de concurrentie, want we beschikten niet over de snelste wagen van het peloton. We bleven echter bij de les en kwamen vrij vroeg aan de leiding. In totaal reden we 22 uren op kop. Tijdens de nacht hebben we gedurende drie stints goed doorgetrapt en daar hebben we het verschil gemaakt en de voorsprong uitgediept”.
“Ik hoop dat er nu wat meer interesse komt voor de Porsche Cup S, die nog steeds in staat is om wedstrijden van lange afstand te winnen. Dan denk ik vooral richting de komende races van de Belcar over 4 uren in Francorchamps en de 10 Hours of Zolder”, besluit een overgelukkige Jo Jamers.

En bij First was er nog reden tot feesten. De Porsche 996 Supercup met vader en zoon Van Rompuy, John Van Kouwen en Thierry Fievez als bemanning werd 7de algemeen en winnaar in de Klasse GTC.

2010 24H zolder picture 4

Voor mij was dit de zesde deelname aan deze 24 Uren met First Motorsport en telkens realiseerden we een mooi resultaat. Voor Tom is dit de vierde deelname op rij met vier podiumplaatsen en drie klassenoverwinningen als resultaat. Dat kan tellen. Met de 7de plaats zijn we uiteraard zeer tevreden. Meer zat er echt niet in met de 996. We waren in het begin van de race constant in gevecht met het exemplaar van Speedlover tot deze met pech kreeg af te rekenen. Op een defecte cardanas na, waardoor we geen plaats verloren in de tussenstand, was de wagen prima. Zes deelnames en zes podiumplaatsen. Dit is geen toeval meer. First levert telkens zéér betrouwbaar materiaal af”, besluit een tevreden Dirk Van Rompuy.

gegevens first motorsport

Categorie: Nieuws 2010